Fresubin Hepa DRINK o smaku cappuccino (4 szt. x 200 ml)
towar niedostępny
Fresubin Hepa Cappuccino - 4 szt. x 200 ml
Zmagasz się z niewydolnością wątroby - wybierz Fresubin® Hepa DRINK.
Osoby z niewydolnością wątroby potrzebują dodatkowej porcji energii i białka. Istotne jest aby ich dieta obfitowała w aminokwasy rozgałęzione (BCAA), a ograniczała ilość spożywanych cukrów prostych i tłuszczy zwierzęcych.
Do postępowania dietetycznego u osób niedożywionych lub zagrożonych niedożywieniem związanym z chorobą, w szczególności z ostrymi i przewlekłymi zaburzeniami czynności wątroby.
- Energia - 260 kcal w jednej butelce
- Tolerancja - błonnik, niska zawartość sodu
- Wsparcie - bogata w aminokwasy rozgałęzione (BCAA)
Średnia zawartość w 100 ml:
Wartość energetyczna 550 kJ (=130 kcal)
Tłuszcz (33 kJ%) 4,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,0 g
w tym MCT 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1,3 g
Węglowodany (53,5 kJ%) 17,4 g
w tym cukry 0,7 g
w tym laktoza ≤ 0,01 g
Błonnik (1,5 kJ%) 1,0 g
Białko (12 kJ%) 4,0 g
w tym aminokwasy rozgałęzione (44%) 1,93 g
Woda 78 ml
Osmolarność 360 mosmol/l
Witaminy i składniki mineralne
Wit. A 92 μg
β-karoten 22 μg ER
Wit. D3 1,0 μg
Wit. E 1,33 mg α-ET
Wit. K1 6,67 μg
Wit. B1 0,13 mg
Wit. B2 0,17 mg
Niacyna 1,6 mg (2,3 mg EN)
Wit. B6 0,16 mg
Wit. B12 0,27 μg
Kwas pantotenowy 0,47 mg
Biotyna 5,0 μg
Kwas foliowy 27 μg
Wit. C 6,67 mg
Cholina 28 mg
Kofeina 4,0 mg
Sód (Na) 75/3,3 mg/mmol
Potas (K) 120/3,1 mg/mmol
Chlorki (Cl) 71,5/2,0 mg/mmol
Wapń (Ca) 80/2,0 mg/mmol
Magnez (Mg) 27/1,1 mg/mmol
Fosfor (P) 53/1,7 mg/mmol
Żelazo (Fe) 1,33 mg
Cynk (Zn) 1,2 mg
Miedź (Cu) 130 μg
Mangan (Mn) 0,27 mg
Jod (I) 13,3 μg
Fluorki (F) 0,13 mg
Chrom (Cr) 6,67 μg
Molibden (Mo) 10 μg
Selen (Se) 6,67 μg
Fresubin Hepa DRINK to kompletna dieta wysokoenergetyczna, o zwiększonej zawartości aminokwasów rozgałęzionych, przeznaczona do żywienia drogą doustną:
- dostarcza 260 kcal w jednym opakowaniu
- o zwiększonej zawartości aminokwasów rozgałęzionych (BCAA)
- zawiera błonnik pokarmowy
- o niskiej zawartości sodu
- zawiera niezbędne witaminy i składniki mineralne
- jest klinicznie wolna od laktozy
- nie zawiera syropu glukozowego
- jest dostępna o smaku cappuccino
Zalecane podawanie w żywieniu uzupełniającym: 2-3 butelki (520-780 kcal)/dobę lub całkowitym: 7-8 butelek (1820-2080 kcal)/dobę.
Odpowiedni jako jedyne źródło pożywienia. Nie podawać dzieciom poniżej 3 lat. Należy zachować ostrożność podczas podawania dzieciom poniżej 6 lat. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania u chorych na galaktozemię. Podczas stosowania należy zapewnić odpowiednią podaż płynów.
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu opakowanie można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny. Najlepiej podawać produkt schłodzony. Przed użyciem dobrze wstrząsnąć, pić powoli.
Niewydolnością wątroby określa się stan, w którym narząd ten jest częściowo lub całkowicie niezdolny do funkcjonowania. Wyróżniamy niewydolność wątroby przewlekłą i ostrą. Postać przewlekła oznacza trwałą i postępującą dysfunkcję wątroby, która prowadzi do osoczowych zaburzeń krzepnięcia krwi oraz encefalopatii wątrobowej, czyli zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego, na skutek wzrostu stężenia amoniaku i innych produktów przemian związków azotowych pojawiających się w organizmie w związku z uszkodzeniem wątroby. Z kolei ostra niewydolność wątroby to nagła, trwała i postępująca dysfunkcja tego narządu, która prowadzi do encefalopatii wątrobowej w bardzo szybkim tempie, bo już od 4 do 26 tygodni po wystąpieniu pierwszych objawów.
Ostrą niewydolność wątroby najczęściej powoduje zatrucie lekami, takimi jak paracetamol lub inne, toksyczne dla tego narządu związki. Do przewlekłej niewydolności wątroby może prowadzić wiele czynników, z których najczęstszym jest nadużywanie alkoholu, nieprawidłowe odżywianie oraz wirusowe zapalenie wątroby spowodowane wirusem HBV lub HCV. Przewlekła niewydolność wątroby w pierwszym stadium może przebiegać bezobjawowo – dopierodopiero gdy znaczna część narządu ulegnie uszkodzeniu, pojawiają się dolegliwości, takie jak brak łaknienia, zmniejszenie masy ciała, nietolerancja tłuszczów i alkoholu, bóle po prawej stronie brzucha, wzdęcia i nudności. W konsekwencji można zaobserwować obrzęk wokół kostek nóg, żylaki przełyku lub odbytu, powiększenie wątroby i żółtaczkę, a także wodobrzusze, czyli obecność płynu w jamie brzusznej, które świadczy o znacznym stopniu zaawansowania niewydolności. W przypadku ostrej niewydolności wątroby takie dolegliwości jak w przypadku zaawansowanego stadium przewlekłej dysfunkcji pojawiają się nagle. Dodatkowo mogą wystąpić zaburzenia świadomości utrudniające kontakt z chorym.
Forma leczenia niewydolności wątroby uzależniona jest od stanu pacjenta i stopnia zaawansowania choroby. Podstawą leczenia każdej postaci niewydolności wątroby jest dieta łatwostrawna, o optymalnej podaży białka, a także całkowita rezygnacja z alkoholu. Dodatkowo wprowadza się leczenie farmakologiczne, jeśli jest to konieczne, pacjent jest hospitalizowany. W ostrych przypadkach często jedyną skuteczną metodą leczenia jest przeszczep wątroby.
Pacjenci z przewlekłymi zaburzeniami czynności wątroby potrzebują dodatkowej porcji energii, odpowiedniej ilości białka dopasowanej do wskaźników klinicznych (aminokwasy rozgałęzione, BCAA), przy jednoczesnym ograniczeniu, cukrów prostych, tłuszczów zwierzęcych i czasem sodu. Wpływa to na poprawę wyników leczenia i jakość życia. Dodatkowo obniża się ryzyko sarkopenii i niedożywienia ze względu na poprawę metabolizmu białka. Wiele korzyści przynosi również dodatkowy posiłek wieczorny, który pozwala na skrócenie przerwy nocnej między posiłkami i również lepsze wykorzystanie białka.
O marce Fresenius Kabi
Fresenius Kabi jest globalną firmą działającą w obszarze opieki zdrowotnej, specjalizującą się w produkcji żywienia klinicznego, leków ratujących życie oraz technologii infuzyjnej i transfuzyjnej.
Produkty i usługi marki Fresenius Kabi służą pomocą w opiece nad krytycznie i przewlekle chorymi pacjentami.