Żywienie medyczne w niewydolności wątroby
Niewydolność wątroby to stan, w którym ten ważny organ nie jest w stanie pełnić swoich normalnych funkcji. Przyczyną niewydolności może być przewlekłe schorzenie lub nagłe wystąpienie. Bez względu na przyczynę, kluczowe znaczenie ma dieta niskotłuszczowa o odpowiednim profilu białkowym. Dieta dla osób z niewydolnością wątroby może być trudna do zbilansowania i wymaga dokładnego monitorowania spożywanych składników odżywczych.
Jednym z rozwiązań jest zastosowanie żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, takiej jak Fresubin Hepa. Jest to kompletna dieta wysokoenergetyczna, która dostarcza odpowiednich ilości łatwo przyswajalnego białka (o zwiększonej zawartości aminokwasów rozgałęzionych), węglowodanów i tłuszczów. Produkty te są odpowiednio zbilansowane i dostosowane do potrzeb osób z niewydolnością wątroby.
Niewydolność wątroby

Niewydolność wątroby