Posiłek: obiad
Porcje: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Wartość energetyczna: 353 kcal
Składniki:
20 - 30 g suszonych borowików
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
1 mała cebula
1 mała marchewka
4 ziemniaki
1 litr bulionu drobiowego lub jarzynowego
kilka listków świeżego rozmarynu lub ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
100 ml Fresubin Energy DRINK o smaku waniliowym
Przygotowanie:
Suszone borowiki zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc lub na kilka godzin do namoczenia. Po namoczeniu większe kawałki grzybów pokroić na mniejsze kawałeczki.
W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę oraz ziemniaki, smażyć co chwilę mieszając przez 3 minuty.
Wlać wino i gotować przez chwilę. Następnie zwiększyć ogień, dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły oraz gorący bulion. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem oraz rozmarynem lub tymiankiem.
Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości składników.
Odstawić z ognia i Fresubin Energy DRINK o smaku waniliowym, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Sposób podania:
Podawać z natką pietruszki oraz grzankami lub łazankami.
Można podawać z makaronem - łazankami lub grzankami np. z kozim serem i rozmarynem.
Informacja o wartości odżywczej w przeliczeniu na porcję:
Wartość energetyczna 353 kcal
Białko 13 g
Tłuszcz 20 g
Węglowodany 29 g
Błonnik 2,5 g